Enter your keyword

Hlivový paprikáš s haluškami

Hlivový paprikáš s haluškami

Hlivový paprikáš s haluškami

Okrem toho, že je hliva veľmi chutná huba, má aj veľa zdravotne prospešných účinkov. Obsahuje veľa vlákniny a posilňuje imunitu organizmu. Preto ju robím dosť často na viac spôsobov.

Čo potrebujeme:

500 g hlivy ustricovej (niekedy dávam pol na pol s hnedými šampiňónmi)
2-3 cibule (podľa veľkosti)
500 ml hubový alebo zeleninový vývar (z bujónu)
2-3 strúčiky cesnaku
mletá paprika sladká
podľa chuti trošku štipľavej mletej papriky
2-3 bobkové listy
2 lyžice hladkej múky
400 g kyslej smotany (veľká Rajo)
olej
soľ
čierne korenie

Ako na to:

Cibuľu si nakrájame nadrobno a osmahneme na troche oleja.

Hlivu, prípadne šampiňóny natrháme, resp. nakrájame na väčšie kúsky a pridáme k cibuli. Orestujeme.

Pridáme soľ, korenie, roztlačený cesnak, mletú sladkú a trošku štipľavej mletej papriky a bobkový list.

Podlejeme vývarom a dusíme do mäkka (prikryté) – asi 30-40 minút.

Ak sú hlúbiky hlivy hrubšie, tie budú vždy trošku tuhšie, preto dusím radšej 40 minút.

V miske si rozmiešame kyslú smotanu s trochou vody a múkou dohladka. Vlejeme do hrnca k hlive a varíme ešte cca 10-15 minút.

Halušky:

Množstvo nebudem uvádzať, nikdy som to nevážila, ale môžeme použiť napr. 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 vajce, soľ a voda podľa potreby. Vymiešame.

Cesto nesmie byť veľmi tuhé, aby sme ho vedeli pretlačiť cez haluškovač, ale ani veľmi riedke, inak sa nám vo vode rozvarí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.