Hustá fazuľová polievka
Po trojdňovom konzumovaní kapustnice a kapra s vianočným šalátom, sa mi žiadalo trochu zmeny.
Keďže mi zostala časť údeného mäsa, ktoré som dávala do kapustnice, tak som ho ráno uvarila. Bolo mi ľúto vyliať vodu, v ktorej som ho varila, tak mi napadlo, využiť ju na hustú fazuľovú polievku.
Čo potrebujeme:
vrecko červenej fazule – ja som použila 380 g balenie menšej červenej fazule Rubin
1 klobásku – používam skôr štipľavejšiu, máme radi taký ten jemne pálivý pocit na jazyku 🙂
3 mrkvy – mrkvu som nenakrájala na malé kolieska, ale na väčšie kúsky (tie malé klieska sa skôr rozvaria) a dokrája sa potom na tanieri.
5-6 zemiakov pokrájaných na kocky
1 cibuľa
5 strúčikov cesnaku
bobkový list
celé čierne korenie
celá rasca
kurkuma
mletá červená paprika
štipľavá mletá červená paprika
soľ
vegeta
majoránka
bravčová masť
Ako na to:
Fazuľu je potrebné predtým namočiť, minimálne na niekoľko hodín – ideálne na celú noc.
Vodu zlejeme, fazuľu opláchneme a vložíme do vody, ktorá nám zostala po uvarenom údenom mäse. Pridáme tri strúčiky cesnaku vcelku (nešúpeme ho), čierne korenie, bobkový list, celú rascu a kurkumu. Nesolíme. Uvaríme do polomäkka. Pridáme nakrájanú mrkvu a povaríme ďalších 10-12 minút.
Na panvici si na bravčovej masti opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno s kolieskami klobásky. Odstavíme od ohňa a primiešame mletú papriku – sladkú aj trochu štipľavej a 2-3 roztlačené strúčiky cesnaku. Premiešame a vylejeme do polievky.
Pridáme na kocky nakrájané ošúpané zemiaky. Pozor: nedávame ich skôr, aby sa nerozvarili.
Dochutíme soľou, vegetou a majoránkou a dovaríme – cca 20 minút (kým bude fazuľa úplne mäkká).
Dobrú chuť 🙂