Enter your keyword

Šťavnaté francúzske zemiaky

Šťavnaté francúzske zemiaky

Šťavnaté francúzske zemiaky

Môj muž zemiaky moc nemusí, ale ak ide o francúzske zemiaky, tak tým neodolá. Tak pridávam recept, ako ich robím ja.

Čo potrebujeme:

5-6 zemiakov – väčších
2 klobásky – alebo jedna väčšia
4-5 vajec – uvaríme natvrdo
2 vajcia
2 kyslé smotany (ja používam jednu veľkú Rajo a jednu normálnu)
100 g tvrdý syr – na nastrúnanie
olej
koreniny: soľ. korenie, rasca

Ako na to:

Kedysi som zemiaky varievala celé v šupke a potom som ich ošúpala a nakrájala. Keďže som nikdy nevedela odhadnúť, ako dlho variť a často zostávali aj také tvrdšie kúsky (hlavne, ak mal každý zemiak inú veľkosť), tak som si zvykla zemiaky ošúpať, nakrájať na štvrťky a potom na tenšie kúsky a až potom ich uvariť. Kľudne ich uvarte skoro do mäkka.

Dáme si uvariť 4-5 vajíčok natvrdo. Necháme ich vychladnúť a ošúpeme.

Kým sa nám všetko uvarí, môžeme si nachystať klobásku. Ja používam štipľavejšiu klobásku, ktorú mám v mrazáku. Keď sa krája hneď po vytiahnutí tenším naostreným nožíkom, tak ide krásne nakrájať na tenučké kolieska. Keď je čerstvá alebo už viac rozmrazená, tak už to tak pekne nejde nakrájať natenko.

V miske si rozšľaháme dve celé vajíčka a postupne pridávame kyslú smotanu a zošľaháme spolu.

Do zapekacej misy robíme vrstvy:

1. vrstva

– tretinu zemiakov (nezabudnúť osoliť a pridať korenie a rascu)

– polovicu koliesok klobásy

– polovicu vajíčok natvrdo, nakrájaných v krájači na vajíčka

– všetko zalejeme tretinou smotany s vajíčkami

2. vrstva

Zopakujeme v rovnakom pomere

3. vrstva

Posledná vrstva bude zvyšok zemiakov, ktoré zalejeme zvyškom kyslej smotany.

Zakryjeme a dáme do trúby asi na 45 minút na 180-190 stupňov. Následne odokryjeme, navrch nastrúhame tvrdý syr a dáme ešte na 10-15 minút zapiecť odokryté.

Tým, že používam pomerne veľa kyslej smotany, zemiaky nie sú suché a na spodku misy sa vytvorí výborná šťava. Najradšej ich mám s kyslími uhorkami alebo s kyslou kapustou.

Dobrú chuť 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *