S týmto jedlom sa mi spája spomienka na časy, keď som ešte bývala s rodičmi. Mama ho vedela skvelo. Mäso som mala rada aj len tak, na chlebík, chlebík trochu omočený do masti spod mäsa. Ak zostala kapusta, tak sa urobili kapustné fliačky (recept pridám neskôr, lebo po dnešnom varení kapusta určite zostane). Radšej mám červenú kapustu, ale tú dnes nemali.
Dusená kapusta
Čo potrebujeme:
1 ks biela kapusta hlávková 2-3 ks cibule (podľa veľkosti) 2-3 PL cukru 2 ČL rasca drvená 2 ČL mletého čierneho korenia 2 ČL soli 2 dl vody 2 PL bravčovej masti alebo oleja podľa chuti ocot
Ako na to:
Cibuľu si nakrájame nadrobno a opražíme do sklovita na bravčovej masti alebo oleji. Pridáme cukor a necháme skaramelizovať.
Potom pridáme kapustu nakrájanú na drobno, soľ, korenie, rascu a podlejeme troškou vody. Dusíme do mäkka, občas premiešame. Podľa potreby ešte podlejeme.
Nakoniec, ak je potrebné, ešte dosladíme, dosolíme a dochutíme trochou octu.
Domáca parená knedľa
Čo potrebujeme:
500 g polohrubej múky 125 ml mlieka 125 ml vody 1 čl soli 1 ks celé vajce 2 PL oleja 1 kocka droždia 1 čl kryštáľového cukru
Ako na to:
V odmerke si odmeriame 125 ml vody a 125 ml mlieka. Ak nie je mlieko v izbovej teplote, môžeme ho trochu zohriať v mikrovlnke. Do malej misky odlejeme 50 ml, pridáme droždie a 1 čl cukru. Necháme vykysnúť kvások.Pre
Múku preosejeme s 1 ČL soli. Po 10 minútach je kvások vykysnutý.
Do zvyšku vody s mliekom pridáme 1 celé vajíčko a 2 pl oleja. Vymiešame vydličkou. Nalejeme do múky. Pridáme vykysnutý kvások.
Cesto len zhruba zamiešame, aby sa tekuté spojilo s múkou. Necháme asi 10 minút postáť. Po 10-15 minutách vypracujeme cesto. Takto to ide ľahšie. Vypracované cesto pomúčime múkou, misku zakryjeme utierkou a necháme cesto vykysnúť.
Cesto rozdelíme na polovicu a sformujeme knedle. Necháme ich ešte asi 10 minút kysnúť.
Medzitým, ako knedľa kysne, pripravíme si hrniec s vodou a parákom. Na parák položíme papier na pečenie, aby sa nám knedľa neprilepila na parák.
V hrnci necháme zovrieť dostatočné množstvo vody. Keď voda vrie, vložíme knedľu. Paríme ju asi 20 minút zakrytú. Počas parenia NIKDY neskladáme pokrievku, lebo by knedľa klesla. Keď je knedľa hotová, ešte ju popicháme špajdľou alebo vydličkou.
Knedľu potrieme trochou oleja alebo bravčovou masťou, aby zvonka nevyschla.
Pečené bravčové mäso
Čo potrebujeme:
väčší kus vysokej krkovičky (ale môže byť aj bôčik, pliecko alebo stehno) – krkovička je tak akurát mastná soľ čierne korenie rasca cesnak bravčová masť alebo olej
Ako na to:
Mäso si umyjeme. Cesnak nakrájame na plátky (priečne) a pomocou menšieho nožíka s ostrou špičkou prešpikujeme mäso. Ja to robím tak, že si zapichnem nožík do mäsa a nožík nevyťahujem a popri nožíku vsuniem kúsok cesnaku. Ide to tak lepšie. Prešpikovať treba zo všetkých strán.
Maso osolíme, okoreníme a .pridáme aj rascu.
Do pekáča dáme naspodok trochu bravčovej masti alebo oleja a tiež trochu vody.
Pečieme zakryté. Občas mäso otočíme.Podľa potreby prídávame trošku vody.
Keď je mäso mäkké, nakrájame ho na plátky a odkryté necháme pripiecť. Vodou už nepodlievame. Keď je dopečené prikryjeme, aby nevyschlo.